“Ceza hukuku ve ağır ceza davalarında hukuki destek almak, ceza hukuku süreçlerinin detaylarını öğrenmek için bu makaleyle gerekli adımları atın!”

A. Ceza Hukuku Nedir?

Ceza hukuku, bireylerin toplumda kabul edilen normlara aykırı davranışlarını düzenleyen ve bu davranışlara karşı uygulanacak yaptırımları belirleyen hukuk dalıdır. Kanunlara aykırı bu davranışlara suç; bu davranışlar karşısında uygulanan müeyyideye ise ceza denilmektedir. Ceza hukuku, suç işleyen bireylerin cezalandırılmasını sağlarken; mağdurların haklarını korumayı da amaçlar.

B. Ceza Hukukunun Temel Unsurları

  • Suç: Hukuk sisteminin tanımladığı, yasaya aykırı olan ve topluma zarar veren eylemlerdir.
  • Cezalar: Suç işleyen bireylere, işledikleri suça karşılık olarak verilen yaptırımlardır. Cezalar hapis ve adli para cezası olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

C. Soruşturma Süreci

Soruşturma evresi, bir suçun işlendiği şüphesinin öğrenilmesiyle başlamış olan ve iddianamenin kabulü ile ya da kovuşturma yapılmasına yer olmadığı kararı ile sonlanmış olan evredir. Cumhuriyet savcısı, bu evrede ceza mahkemesi önünde tartışılabilir bir ceza uyuşmazlığının bulunup bulunmadığını araştırır. Bu evrede suç şüphesi altında olan kimse şüpheli olarak anılmaktadır.

D. Kovuşturma Süreci

Kovuşturma evresi, görevli ve yetkili mahkemenin iddianameyi kabul etmesiyle başlayan yargılama sürecidir. Kovuşturma evresi mahkeme tarafından yürütülür ve bu evrede şüpheli, artık sanık olarak anılır.

E. Asliye Ceza Mahkemesinin Görev Alanına Giren Suçlar Nelerdir?

Türk Hukuk Sisteminde asliye ceza mahkemeleri genel görevli mahkeme olarak belirlenmiş olup diğer mahkemelerin özellikle yetkilendirildiği alanlar hariç olmak üzere ceza davalarına asliye ceza mahkemelerinde bakılmaktadır. Nitekim 5235 Sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkında Kanunun 11. maddesinde de bu hususa değinilerek; kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere, sulh ceza hakimliği ve ağır ceza mahkemelerinin görevleri dışında kalan dava ve işlere asliye ceza mahkemelerince bakılacağı ifade olunmuştur.

F. Ağır Ceza Mahkemesinin Görev Alanına Giren Suçlar Nelerdir?

Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlar; toplum düzenini büyük ölçüde bozan, güvenliği ciddi derecede tehlikeye sokan fiilleri kapsamaktadır. Kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı olmak üzere ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlardan bazıları şunlardır:

  • Yağma (m. 148),
  • İrtikap (m. 250/1 ve 2),
  • Resmi belgede sahtecilik (m. 204/2),
  • Dolandırıcılık (m. 158),
  • Hileli iflas (m. 161),
  • 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun kapsamına giren suçlar.

G. Ağır Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?

5235 Sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkında Kanunun 12. maddesine göre; ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla ağır ceza mahkemeleri görevlidir. Aynı kanunun 14. maddesinde ise mahkemelerin görevlerinin belirlenmesinde ağırlaştırıcı veya hafifletici nedenler gözetilmeksizin kanunda yer alan suçun cezasının üst sınırı göz önünde bulundurulacağı  ifade olunmuştur.

H. Asliye Ceza Mahkemesi ile Ağır Ceza Mahkemesi Arasındaki Fark Nedir?

5235 Sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkında Kanunda belirtildiği üzere ceza mahkemeleri; asliye ceza ve ağır ceza mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer ceza mahkemelerinden oluşmaktadır. Asliye ceza mahkemeleri tek hakimlidir. Ağır ceza mahkemesinde ise bir başkan ile yeteri kadar üye bulunur. Bu mahkeme bir başkan ve iki üye ile toplanır. Ağır ceza mahkemesi, adından da anlaşılacağı üzere daha ağır cezayı gerektiren suçlarla ilgili davalara bakar. Ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlar dışında kalan tüm suçlarla ilgili davalara ise asliye ceza mahkemelerinde bakılmaktadır.

İ. Ceza Hukuku ve Ağır Ceza Avukatlığı

Aksaray Ceza Avukatı Taha Görkem Uçungan olarak, müvekkillerimize hukuki danışmanlık veriyor; ceza davalarında gerek müşteki vekili gerekse sanık müdafii olarak hizmet sunuyoruz.

“Ceza hukuku hakkında daha fazla bilgi ve profesyonel destek almak için Aksaray Ceza ve Ağır Ceza Avukatı Taha Görkem Uçungan ile iletişime geçin, haklarınızı güvence altına alın!”